Какво накара жители на село в Индия да поискат масова евтаназия за себе си

"Оставете ни да хващаме риба в тези води. Или ни оставете да умрем."

08.06.2022 | 12:46 Редактор: Ваня Кузманова
Какво накара жители на село в Индия да поискат масова евтаназия за себе си

Госабара е малко село в индийския щат Гуджарат на западното крайбрежие. Обикновено тук животът е много спокоен. От дни насам обаче много от жителите му просто искат да умрат. Защото не виждат изход от трудната ситуация, в която са изпаднали.

Те молят за масова евтаназия. Твърдят, че вече над десетилетие местните власти ги дискриминират, а сега отнемат и правата им за риболов. Сто рибари от Госабара, които изповядват исляма, и техните семейства са изпратили своя петиция до Върховния съд на Гуджарат, с която казват: "Оставете ни да хващаме риба в тези води. Или ни оставете да умрем." Те са напълно отчаяни.

"Животът ни преминава в морето, ние зависим от риболова, а сега той беше спрян. Искаме да ни върнат правото да хващаме риба. Трябва да изхранваме семействата си, децата си. Как да продължим да живеем така", оплаква се един от протестиращите рибари. "По-скоро бих умрял заедно с другите, отколкото сам от глад. Как да гледаме как децата ни умират преди нас?", казва Пунаисмаил Димар, който също протестира.

Петицията на мюсюлманските рибари от Госабара е инициирана от Аларакха Димар. Те нямат шанс да спечелят пред съда, защото индийските закони не позволяват масовата евтаназия, пише DW

Димар обаче се надява, че драстичното послание в петицията им ще насочи вниманието към друг по-голям проблем: от 30-те селца в района неговото село Госабара е единственото мюсюлманско. И единственото, в което е забранено на хората да ходят на риболов.

"Полицаите продължават да идват до нас на пристанището. Карат ни да махнем лодките. Питам ги защо. А те казват, че така им е заръчано отгоре и те са длъжни да спазват заповедта. Сигурни сме, че властите просто ни дискриминират, защото сме мюсюлмани", казва Аларакха Димар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК