Путин: Санкциите ще предизвикат катастрофално поскъпване на енергията в цял свят

"Нанесени са икономически щети на стойност 1,8 трилиона долара", посочи руският президент

08.07.2022 | 21:38 Редактор: Петя Кръстева
Путин: Санкциите ще предизвикат катастрофално поскъпване на енергията в цял свят

Президентът Владимир Путин предупреди Запада, че продължаващите санкции срещу Русия заради войната в Украйна рискуват да предизвикат катастрофални покачвания на цените на енергията за потребителите по света, предаде Ройтерс.

Путин, който гледа на санкции срещу Русия като обявяване на икономическа война, каза, че призивите на Запада да се намали зависимостта от руската енергия са провокирал "трескав" скок на цените на петрола и газа на световните пазари.

"Санкционните ограничения срещу Русия причиняват много повече щети на онези страни, които ги налагат, заяви Путин пред лидерите на руската нефтена и газова индустрия, включително главния изпълнителен директор на "Роснефт" Игор Сечин и вицепремиера Александър Новак, предаде БНР. 

Трябва да се има предвид, че Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, като същевременно е най-големият износител на природен газ в света и най-големият износител на пшеница в света. Европа внася от Русия около 40% от природен си газ и 30 процента от своя петрол.

Руският президент отново посочи, че така нареченият от него икономически "блицкриг" на Запада се е провалил, но призна, че са нанесени икономически щети на стойност 1,8 трилиона долара.

Той предупреди руските енергийни компании, че трябва да се подготвят за петролното ембарго на ЕС, което трябва да влезе в сила към края на годината.

"В момента правителството обмисля варианти за развитие на железопътната и тръбопроводната инфраструктура за доставка на руски петрол и петролни продукти в приятелски държави", отбеляза Путин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК