Пари за Украйна се намериха. А 424 млрд. долара за Африка?

30 милиона африканци са застрашени от крайна бедност

07.07.2022 | 12:23 Редактор: Тодор Петров
Пари за Украйна се намериха. А 424 млрд. долара за Африка?

Африканските държави се нуждаят от 424 млрд. долара през тази година, за да се справят с разрушенията, причинени от пандемията от коронавирус.

След десетилетия на напредък в борбата с бедността на континента, Ковид-19 ще доведе до "крайна бедност" на 30 милиона африканци. Междувременно войната в Украйна подхрани инфлацията и остави милиони хора гладни. Покачващите се цени заедно със забавящия се икономически растеж също увеличават задлъжнялостта в региона.

От Гана до Замбия, множество африкански държави се обърнаха към Международния валутен фонд, за да им помогне да ревизират дълга си и да финансират държавните бюджети. Войната в Украйна влоши ситуацията точно, когато държавите на континента се възстановяваха от пандемията, пише Bloomberg.

Световните цени на хранителните продукти достигнаха рекордни стойности, след като инвазията в Русия на 24 февруари прекъсна износа на зърно и растително масло. Това изостри кризата с глада, която засегна държави като Етиопия, Кения и Сомалия. Африка зависи от Русия и Украйна за около 41% от пшеницата и царевицата си, каза Адесина.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК