Украйна поиска много повече пари, отколкото съюзниците ѝ са ѝ обещали

Разликата е в милиарди

06.07.2022 | 10:00 Редактор: Тодор Петров
Украйна поиска много повече пари, отколкото съюзниците ѝ са ѝ обещали

Украйна посочи, че се нуждае от 60-65 млрд. долара през тази година, за да посрещне нуждите си от финансиране, което е с милиарди повече, отколкото съюзниците ѝ са успели да обещаят досега, информира Bloomberg.

Цифрата, която не включва разходите за отбрана и сигурност, е част от по-голям план за дългосрочно възстановяване на страната, който се оценява на над 750 млрд. долара.

Планът за възстановяване включва три етапа, обхващащи следващото десетилетие, които започват с възстановяването на критичната инфраструктура през тази година. Накрая се предвижда възстановяване на разрушените по време на боевете сгради, жилища и друга собственост, укрепване на обществените услуги и накрая използване на инвестициите за създаване на модерна украинска икономика.

Международният валутен фонд беше заявил, че Украйна се нуждае от около 5 млрд. долара всеки месец, за да покрие основните услуги и да поддържа икономиката си на повърхността. МВФ изчислява, че бюджетният дефицит на Украйна за тази година е около 39 млрд. долара.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК