Световната банка отпуска над $2,3 млрд. за справяне с глада в Африка

1 млрд. долара ще бъдат отделени за финансиране на подготовка за справяне с бъдещи пандемии

22.06.2022 | 15:41 Редактор: Ваня Кузманова
Световната банка отпуска над $2,3 млрд. за справяне с глада в Африка

Световната банка одобри програма на стойност 2,3 млрд. долара, за да помогне на страните от Източна и Южна Африка да увеличат способността си да се справят с ширещия се продоволствен стрес, който се очаква да засегне около 66,4 млн. души в региона до следващия месец, пише Bloomberg.

Финансирането е предназначено за облекчаване на сътресенията в хранителната система, предизвикани от суша, конфликти и епидемии от вредители и болести, които се изостриха от нахлуването на Русия в Украйна, се казва в изявление на базирания във Вашингтон кредитор от вторник. 

Така наречената програма за устойчивост на хранителните системи ще "подобри междуведомствените стратегии за реагиране на хранителни кризи - включително укрепване на системите за ранно предупреждение и планиране на бързото реагиране", както и ще увеличи спешната подкрепа за производителите и ще осигури извънредни търговски мерки и хранителни резерви, се казва в съобщението.

Междувременно стана ясно, че 1 млрд. долара ще бъдат отделени за финансиране на подготовка за справяне с бъдещи пандемии. Сред дарителите са САЩ и Европейският съюз.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК