Нови сблъсъци и арести в Скопие, РСМ решава за френското предложение

Опозицията настоява за започване на преговорите с ЕС без условия

06.07.2022 | 13:47 Редактор: Жаклина Иванова

Напрежение, арести и пострадали на продължаващите четвърта вечер протести в Северна Македония. 47 полицаи са ранени, след като демонстрациите против т.нар. френско предложение, прераснаха в размирици. Днес се очаква предложението да влезе в дневния ред на депутатите в Скопие.

Стотици протестираха по улиците на Скопие с настояване властите да не приемат поставените от София и Брюксел условия за членство. На протестите, организирани от опозицията, се стигна до сблъсъци с полицията - пострадали са близо 50 служители на органите на реда. Има задържани.

Според вътрешния министър Оливер Спасовски атаката срещу институциите е против демокрацията и е проява на вандализъм и насилие.

"Тридесет маскирани с качулки на главите предизвикват цялата тази бъркотия, атака срещу институциите и полицейските служители, разбира се, професионалното отношение на македонската полиция се изразява в това, че е извършена само намеса на тези, които нападнаха и раниха полицаи. Нямаме нито един пострадал гражданин на протестите, а са задържани само тези, които са извършили физически нападения и материални щети", каза той.

По думите на Спасовски случаят напомня на размириците македонския парламент от 27 април 2017 година. Тогава около 200 души щурмуваха сградата, след като Талал Джафери - етнически албанец, беше избран за председател на институцията.

Премиерът Димитър Ковачевски също осъди атаките срещу полицията.

"Насилието и омразата не са и не могат да бъдат решение на нито един проблем. Ще кажа на подстрекателите на протестите - не манипулирайте младите хора, за да задоволявате политическите си апетити. Вашият сценарий снощи доведе до над 40 ранени полицаи и над дузина арестувани. 27 април няма да се повтори", отбеляза той.

Опозицията в Северна Македония призова за нов масов протест срещу френското предложение, като настоява за започване на преговорите с ЕС без условия. Македонският парламент трябва да се произнесе по предложението до края на седмицата.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК