Удар за Борис Джонсън - двама министри подадоха оставки

Министрите на финансите и на здравеопазването изпратиха писма до премиера с мотивите си

05.07.2022 | 22:37 Редактор: Елеонора Танева
Удар за Борис Джонсън - двама министри подадоха оставки

Британските министри на финансите и здравеопазването подадоха оставки, което изглежда е финалният удар по премиера Борис Джонсън, след като той се опита да се извини за последния скандал, който се стовари върху него, съобщи Ройтерс.

Министърът на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставка, вероятно с координирано изпращане на писма до премиера. Двамата атакуват способностите му да ръководи администрация, която спазва стандартите.

Оставките бяха подадени в момент, когато Джонсън се извиняваше, че е допуснал грешка, защото не е разбрал, че бивш министър, отговарящ за партийната дисциплина на консерваторите в парламента, е неподходящ за работа в правителството, след като срещу него бяха подадени жалби за сексуално насилие.

И Сунак, и Джавид преди това публично подкрепяха Джонсън по време на вихрещия се от месеци скандал за поведението на неговата администрация и информацията за нарушаващи правилата партита в офиса и резиденцията му на „Даунинг стрийт“, когато страната беше в локдаун заради Ковид-19.

Сунак, за когото се съобщава, че е влязъл в конфликт с премиера за разходите, заяви: "Не взех лесно решението да се оттегля като министър, когато светът страда от икономическите последици на пандемията, войната в Украйна и други сериозни предизвикателства. Обществото обаче с право очаква правителството да бъде управлявано правилно, компетентно и сериозно. Аз осъзнавам, че това може би е последната ми министерска работа, но вярвам, че си струва да се борим за тези стандарти и затова подавам оставка", написа Сунак в Twitter.

Джавид от своя страна заяви, че много законодатели и обществеността са загубили доверие в способността на Джонсън да управлява страната в името на националните интереси, информира БТА.

"Със съжаление обаче трябва да кажа, че за мен е ясно, че ситуацията няма да се промени под Вашето ръководство - и следователно Вие изгубихте и моето доверие", заяви Джавид в писмото си до Джонсън.

На фона на тези оставки британския външен министър Лиз Тръс каза, че е "100% зад премиера", съобщи Би Би Си.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК