Задържаха 12 сектанти след смъртта на 8-годишно момиче, чакали Бог да я излекува

Детето е починало, след като родителите му отказват инсулин

05.07.2022 | 19:12 Редактор: Петя Кръстева

Членове на религиозна секта бяха задържани в Австралия след смъртта на осемгодишно момиче. Те са отказали животоспасяващи лекарства на детето, защото според убежденията им, то нямало нужда от тях.

Във вторник сутринта полицията нахлува в къща в град Харистаун, където арестува седем жени и петима мъже на възраст от 19 до 65 години. Те са обвинени в убийството на 8-годишната Елизабет Струхс. Момичето, което е с диабет тип 1, умира на 7 януари в дома си, южно от Бризбейн, след като родителите му отказват инсулин в продължение на почти седмица. Те били с убеждението, че детето ще бъде излекувано от Бог.  

"През близо 40-годишната си полицейска кариера не съм се сблъсквал с подобен случай", коментира Гари Уотс, заместник-началник на полицията в Куинсланд. 

По-рано през годината на родителите на момичето бяха повдигнати обвинения за убийство, изтезание и неосигуряване на жизнено необходими лекарства. Сега става ясно, че религиозната група е знаела за влошаващото се здравословно състояние на Елизабет, но не е потърсила помощ.

"Твърдим, че общо 14 души са направили съзнателен избор да лишат това младо момиче от медицински грижи", обобщи Уотс. Съдът ще реши какво наказание очаква задържаните. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК