Напрежението в Скопие ескалира: Тоалетна хартия и яйца полетяха по парламента

Хората развяват плакати "Ултиматуми не искаме"

05.07.2022 | 13:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Пореден протест в Скопие срещу т. нар. "френско предложение" за започване на преговорите за еврочленство на западната ни съседка. Демонстрацията е организирана от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Стигна се и до ескалация на напрежението.

С викове "Оставка" и вандалски прояви десетки се събраха пред сградата на правителството в Скопие. Протестиращите твърдо заявиха недоволството си от френското споразумение. Те развяваха плакати "Ултиматуми не искаме" и хвърляха тоалетна хартия и яйца по сградата на правителството. Не липсваха и цинични епитети срещу ЕС и френския президент Еманюел Макрон. 

В демонстрацията се включи и македонският поп-фолк изпълнител Ламбе Алабаковски, който подпали българския културен център в Битоля. Той демонстративно изгори плакати, на които пишеше преспанско споразумение, българско споразумение, френско предложение и фашизъм. 

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова за отхвърляне на френското предложение. По думите му включените в него български условия е форма ултиматум и диктат. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК