Путин: Санкции ще ускорят обединението на Русия и Беларус, ще има нови съюзни програми

"Расте броят на беларуските студенти, които се обучават в руските университети", заяви той

01.07.2022 | 14:53 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Санкции ще ускорят обединението на Русия и Беларус, ще има нови съюзни програми

Западните санкции ще ускорят обединението на Русия и Беларус. Това каза президентът на Русия Владимир Путин на Деветия форум на регионите на Русия и Беларус, предава "Комсомолска правда".

"Безпрецедентен политически и санкционен натиск от колективния Запад ни тласка към ускоряване на обединителните процеси. Вече се изготвят нови съюзни програми за тригодишен период, считано от 2024 г. Почти 40% от планираните дейност вече са изпълнени", съобщи Путин.

Освен това руският лидер изброи какво всъщност означава обединение:

1. Консолидиране на индустриалните възможности.

"Тази година "Росатом" планира да завърши строителството на атомна електроцентрала в района на Гродно. А беларуските специалисти ще участват в изграждането на съоръженията на космодрума Восточный в Амурска област", изтъкна  президентът, цитиран от "Труд".

2. Интегриране на селското стопанство.

"Договорихме се да използваме претоварните възможности на руския пристанищен терминал в Балтийско море за износ на беларуски торове и продукти на външните пазари", каза ръководителят на страната.

3. Общообразователна подготовка.

"Сега около дванадесет хиляди граждани на Беларус учат в руски учебни заведения. Расте броят на беларуските студенти, които се обучават в руските университети на бюджетна основа", напомни Путин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК