ЕС търси компромис с Калининград, за да намали напрежението с Москва

Санкциите засегнаха търговията

30.06.2022 | 14:35 Редактор: Теодора Патронова
ЕС търси компромис с Калининград, за да намали напрежението с Москва

Търговията през Литва до руския ексклав Калининград може да се върне към нормалното си състояние до дни, докато европейските служители се приближават към компромисно споразумение с балтийската държава за успокояване на спора с Москва, предаде "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Калининград, който граничи с държави от Европейския съюз и разчита на железопътни линии и пътища през Литва за повечето стоки, е отрязан от част от товарния транспорт от континентална Русия от 17 юни под санкциите, наложени от Брюксел. Европейските служители водят преговори за освобождаване на територията от санкции, които досега засегнаха промишлени стоки като стомана, проправяйки пътя за сделка в началото на юли, ако членката на ЕС Литва оттегли възраженията си, казват източниците на "Ройтерс".

Спорът около изолацията на руския ексклав изпробва решимостта на Европа да наложи санкциите, наложени след руската инвазия в Украйна, подклаждайки опасенията от ескалация, след като други ограничения накараха Русия да не изплати външния си дълг.

Ако традиционният маршрут за руски стоки до Калининград, първо през нейния съюзник Беларус, а след това и Литва, не бъде възстановен, балтийската държава се опасява, че Москва може да използва военна сила, за да прокара сухопътен коридор през нейна територия.

Междувременно Германия има войници, разположени в Литва, и може да бъде всмукана в конфронтация заедно със своите съюзници от НАТО, ако това се случи. Най-голямата европейска икономика също е силно зависима от вноса на руски газ и би била уязвима от всяко намаляване на потоците, ако спорът за Калининград ескалира.

Един от компромисите може да доведе до освобождаването на движението на товари между Русия и Калининград от санкциите на ЕС на основание, че не се счита за нормална международна търговия, тъй като ексклавът е част от Русия, каза един от тези хора. Тази отстъпка може да бъде направена само при условие, че санкционираните товари се използват в Калининград, а не се изнасят през неговото пристанище, където е централата на руския Балтийски флот. Това може да бъде трудно да се гарантира и може да постави Литва, която има задачата да определи крайната дестинация на стоките, в посока на сблъсък с Русия.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК