Вашингтон с 3 сценария за войната, чеченските военни вече са в Лисичанск

Американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин все още иска да завземе по-голямата част от Украйна

30.06.2022 | 13:50 Редактор: Жаклина Иванова

Ожесточените боеве в Източна и Южна Украйна продължават. В Лисичанск влязоха първите руски бойци.

Американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин все още иска да завземе по-голямата част от Украйна - каквато цел имаше още в началото на войната, преди да се съсредоточи върху Донбас.

Но Вашингтон отчита, че руските войски вече са толкова отслабени, че са способни само на бавни териториални придобивки. Това обаче означава, че войната може да продължи дълго време.

"Виждаме разрив между краткосрочните военни цели на Путин в тази област и военния капацитет на Путин, тоест несъответствие между неговите амбиции и това, което военните могат да постигнат", посочи директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс.  

Тя очерта и три сценария оттук нататък - конфликт, при който Русия печели малки победи без голям пробив, голяма победа за руснаците или стабилизиране на фронтовата линия от страна на украинците и малки успехи в Херсонска област.

"Това може да означава, че Москва става все по-зависима от "асиметрични инструменти", за да се насочи към своите врагове, включително кибератаки", информира Хейнс.

А чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че военни от специалните части вече са влезли в Лисичанск и градът "скоро щял бъде освободен от украинските окупатори".

Извършена беше и най-голямата размяна на военнопленници от началото на войната - по 144 души, включително и 95 военни от "Азовстал".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му се нуждае от около 5 милиарда долара на месец, за да поддържа защитата на Украйна срещу Русия.

"10 ракети са изстреляни по град Николаев. И всички по цивилни обекти. Украинската армия се намира в много трудна ситуация в Донбас", подчерта той.

На важната среща на върха на НАТО в Мадрид лидерите се договориха за 1,2 млрд. долара подкрепа за Украйна. Великобритания ще предостави още 1 млрд. паунда военна помощ. Лондон има готовност да изпрати допълнително 1000 войници и един от новите си самолетоносачи за защита на източното крило на НАТО.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 8
КОКО
преди 1 година
Много се притеснявам от краен успех на Русия - Запада трябва да е по енергичен в осигуряване на адекватни оръжия ,които да намалят загубите в жива сила на украйнците ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 1
БИБИ
преди 1 година
БАВНО НО СЛАВНО НАТО АКО БЪРЗА НЕКА ВЛЕЗЕ В УКРАИНА Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 2
сценаристи
преди 1 година
Скоро ще има четвърти сценарий - пълна капитулация. Сигнализирай за неуместен коментар