Сърбия подписа за Южен поток

Споразумението е за над 2 млрд. евро

09.07.2014 | 10:28 Редактор: Ирина Георгиева
Сърбия подписа за Южен поток

Договорът за строителството на газопровода "Южен поток" на територията на Сърбия беше подписан в Белград. Споразумението е за над 2 млрд. евро. Подписите си под документа поставиха директорът на „Южен поток Сърбия” и ръководител на „Сърбиягаз” Душан Баятович и заместник-началникът на департамента по управление на проекти на „Газпром” Александър Сиромятин, както и директорът на „Центргаз” Станислав Аникеев.

Първият газ по сръбския участък ще потече по график до края на 2016 г.

Дължината на магистралния тръбопровод от "Южен поток" в Сърбия трябва да бъде 422 километра. В материали, подготвени за срещата между руския президент Владимир Путин и сръбския премиер Александър Вучич, която се проведе на 8 юли, се посочва, че от територията на сръбската държава се планира създаването на две разклонения – към Република Сръбска и Хърватия. Това предаде украинското издание "Телеграф", цитирано от агенция Фокус. Според изданието страните разглеждат възможността за изграждане на разклонение към Македония, вместо това да се стане на територията на България.

В обнародваните материали се казва още, че правителството на Сърбия подкрепя идеята страната да поеме функцията на енергиен възел. Освен това, участниците в проекта изучават въпроса за прокарването на газопровод към Косово.