Лидерите на НАТО обсъждат допълнителна помощ за Украйна

Централна тема ще бъде и присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса

29.06.2022 | 07:02 Редактор: Искра Ангелова
Лидерите на НАТО обсъждат допълнителна помощ за Украйна

Изключителни мерки за сигурност на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Президентът Румен Радев представлява България на срещата, а в българската делегация са още външният министър в оставка Теодора Генчовска и началникът на отбраната генерал Евтим Евтимов.

Очакват се важни решения на държавните и правителствени ръководители, свързани с допълнително оказване на помощ на Киев, както и подсилване на източния фланг с още войски и техника. Централна тема ще бъде и присъединяването на Швеция и Финландия към Алианса

След разговорите вчера Турция, Швеция и Финландия подписаха съвместен меморандум, в който се посочва, че трите страни ще разширят подкрепата си срещу заплахите за сигурността на всяка от тях.

Турция приветства споразумението, заявявайки, че скандинавските страни са се съгласили да предприемат действия срещу групировки, които Анкара смята за заплаха за националната сигурност, включително Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния сирийски клон. Двете северни държави ще получат официална покана за членство в сряда.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК