Макрон: Упражнихме силен натиск върху България за РСМ в последните месеци

Според френския президент много работа е свършена относно евроинтеграцията на Скопие

24.06.2022 | 13:42 Редактор: Жаклина Иванова

Министерството на външните работи с остра реакция след обвинение на албанския премиер Еди Рама, че Албания е потърпевша от българското вето над Северна Македония.

В позицията на българското МВнР се казва, че страната ни винаги е била сред тези държави членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ.  

"Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО", посочи Рама.

В позицията си от българското външно министерство настояват за добрия тон на общуване между политиците.

"Не за първи път чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС", се уточнява в позицията на МВнР.

Според Макрон много работа е свършена за евроинтеграцията на Скопие и оттук нататък идва ред на доверието. И призна, че исканията на България са съвместими с това, което Северна Македония може да направи.

"Разчитам на вота на българския парламент и на всички политически сили в него, както и на президента. Всички те имат дълг на европейци да гласуват предвид това, което постигнахме. Ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци. Това е и плод на политическата криза в България в момента и ние не можем да се правим, че я няма. Искам да приветствам политическия кураж и ангажираност на премиера Петков", подчерта френският президент.

А на последвалия Европейски съвет беше постигнат историческо решение - Украйна и Молдова получиха статут на кандидат-членове на ЕС.

"Историческо споразумение, историческо решение, ключова стъпка в пътя на двете страни към Евросъюза", отбеляза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Решението беше очаквано, след като миналата седмица Европейската комисия препоръча двете държави да бъдат приети с мотив, че вече са напреднали по европейския път и отговарят на критериите за това.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК