Ковачевски с 5 условия за старт на преговорите с ЕС, Рама: България е позор

"Но не е само България, причината е уродливия дух на разширяването", заяви албанският премиер

23.06.2022 | 20:55 Редактор: Здравко Черкезов
Ковачевски с 5 условия за старт на преговорите с ЕС, Рама: България е позор

Република Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане на ветото за започване на преговори за членство в Европейския съюз. След срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението е неприемливо в този вариант и постави 5 условия Скопие да се съгласи на преговори.

"Тук сме, а преговори няма" - с тези думи премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски откри пресконференцията, която даде съвместно с албанския си колега Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, предаде БНР.

Ковачевски нарече България "държава, която е решила да се върне в миналото" и категорично заяви: "Предложението в такава форма, каквато е в момента, е неприемливо за мен, за президента на държавата, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Република Северна Македония".

Димитър Ковачевски поиска да бъдат изпълнени 5 условия на Скопие и ако те бъдат приети, то той ще се включи в разговорите за започване на преговори до края на френското председателство на ЕС:

"Ясна формулировка на македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност. Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите. Преговорите между Северна Македония и Европейския съюз да започнат преди началото на процеса за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на конституцията“.

И още – Ковачевски поиска "силни гаранции както от България, така и от Европейския съюз" София да няма нови искания, различни от договорените в преговорната рамка и двустранния протокол. Който още не е съгласуван с България, отбеляза той.

"И, разбира се, всяко решение трябва да бъде консултирано с институциите на Република Северна Македония", заяви премиерът на РСМ.

Разочарование към Европейския съюз показаха и другите двама лидери - на Албания и Сърбия. В дните преди срещата на върха Еди Рама предупреди, че ако няма вдигане на българското вето, то Тирана ще поиска да бъде отделена от Скопие по пътя към европейското членство. Днес Рама не коментира това, вместо това нарече действията на страната ни "българска лудост" и повтори:

"България е позор, но не е само България. Причината е уродливия дух на разширяването, напълно уродлив. Този дух от споделена визия на една общност се превърна в отвлечен автомобил от една държава-членка. И видяхме - всеки път, когато нещо се случи в тази държава-членка, автомобилът се пуска в движение".

Пресконференция след срещата на върха на Западни  Балкани - ЕС трябваше да дадат и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, но тя беше отменена.

В отговор на журналистически въпрос Рама, Ковачевски и Вучич заявиха, че двамата европейски лидери са били много разочаровани и дълбоко тъжни от липсата на пробив.

Димитър Ковачевски се обърна и към гражданите на Република Северна Македония, които посъветва да са спокойни: "Ние направихме всичко, сега на ход е Европейският съюз".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ако пратим една футболна агитка до Скопие и то не цялата само 5,6 таксита до другия ден друга песен ще запеят може би и нашия химн. Но да ги почакаме още малце както казват макетата. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Югославия
преди 1 година
Да живее миналото! Тези всичките са по-луди и от нас! Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Надявам се, че сега вече и последния чиновник в Брюксел най-после е прозрял истината : политическите елити в Севернамакедония и Албания НЕ ИСКАТ присъединяване към ЕС. Напротив, всячески се борят срещу това членство, което ще ги отдалечи от Сърбия и Русия. Досега виновни им бяха българите, но съвсем скоро такова плюене ще падне по целия евросъюз, че ушите ще им писнат. Предстои голямо забавление. Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
На вас не може да се угоди, целунете с Вучич и си живей те в измислената си държава Сигнализирай за неуместен коментар