Путин: Първият "Сармат" влиза на въоръжение в края на годината

"Руските войници от различни националности се бият рамо до рамо", заяви руският президент

21.06.2022 | 14:41 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Първият

Първият комплекс с междуконтинентални ракети "Сармат" ще бъде въведен в бойно дежурство в края на 2022 г. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с възпитаници на военни висши учебни заведения.

"Беше проведено успешно изпитание на тежката междуконтинентална балистична ракета "Сармат". Планираме първият подобен комплекс да влезе в бойно дежурство до края на тази година", каза той.

Според президента освен новите оръжия, които вече са изпробвани на бойното поле, войските започват да получават и системи за ракетна и противовъздушна отбрана С-500, които нямат аналог в света.

"Сармат" е разработен в Държавния ракетен център "Макеев", а негов производител е заводът "Красмаш" (и двата са част от "Роскосмос"). Според експертите тази ракета е способна да достави отделна бойна глава с тегло до 10 тона до всяка точка на света, информира БГНЕС.

"Гордеем се, че в хода на специалната военна операция нашите бойци действат смело, професионално, като истински герои. Руските войници от различни националности се бият рамо до рамо в това единство, с вяра в правотата на своята кауза. В тази огромна, наистина народна подкрепа, те чувстват, че нашите войници са великата, непобедима сила на Русия", каза още Путин.

"Днешните офицери и войници на Русия, наследници на поколението победители, внуци и правнуци на героите от Великата отечествена война, безкористно се борят за Родината, за нашия народ, борят се с международни терористи в Сирия, защитават Донбас от нео-нацисти", заяви Путин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Шах
преди 1 година
Ако тази ракета е за наглоговорящи,името й ще е Сър, мат! Сигнализирай за неуместен коментар