Украинският парламент ратифицира Истанбулската конвенция

Това е първият в света задължителен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени

20.06.2022 | 17:27 Редактор: Жаклина Иванова
Украинският парламент ратифицира Истанбулската конвенция

Парламентът на Украйна ратифицира Истанбулската конвенция - ключов международен договор за защита на правата на жените чрез закони, насочени към предотвратяване и преследване на насилието над жени. Договорът, който има за цел да се бори с насилието срещу жени и домашното насилие, беше ратифициран четири месеца след нахлуването на Русия в Украйна.

"Парламентът на Украйна ратифицира Истанбулската конвенция", написа в Twitter Радата, или парламентът, малко след като депутатите одобриха конвенцията с 259 гласа "за", 8 "против" и 47 "въздържал се".

Приета през 2011 г., така наречената Истанбулска конвенция на Съвета на Европа, е първият в света задължителен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени - от изнасилване в брака до генитално осакатяване на жени. Договорът, който влезе в сила през 2014 г., изисква от правителствата да приемат законодателство, преследващо домашното насилие и други подобни злоупотреби.

"Историческо събитие, което ще ни доведе до ЕС още по-бързо", уточни в Twitter първият заместник-председател на Радата Олександър Корниенко.

"На Украйна ѝ бяха необходими 11 години и трима президенти, за да ратифицира Истанбулската конвенция за борба с домашното насилие", написа в Twitter представителят на Украйна в ООН Сергий Кислица.

"Украинският президент Володимир Зеленски и всички депутати, които гласуваха за ратификацията, прерязаха още една пъпна връв, която беше закотвила Украйна към руския свят", изтъкна той, цитиран от БГНЕС.

Вицепремиерът Олга Стефанишина също приветства този ход. "Тази стъпка ще затвърди дългосрочния ангажимент на Украйна към превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Всеки човек трябва да бъде защитен. Става въпрос за човешките права и достойнство".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК