Цената на петрола пак скочи, надмина $120 за барел

Петролът е поскъпнал с над 60% от началото на годината

14.06.2022 | 14:36 Редактор: Жаклина Иванова
Цената на петрола пак скочи, надмина $120 за барел

Цената на лекия суров петрол надмина $120 за барел, след като инвеститорите претеглят перспективите от затегнатите условия на пазара и ефекта от разхлабването на ограниченията за борба с Ковид-19 в Китай, пише Шарън Чо за Bloomberg.

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) добави 0,2% към цената си в понеделник и отново поскъпва във вторник, въпреки цялостния срив на пазарите след поредния ръст на инфлацията в САЩ. Доставките продължават да са много по-ниски, отколкото през други периоди на рецесия и цените може да удържат на възможния икономически спад, каза вицепрезидентът на S&P Global Inc. и експертът по история на петрола Даниел Йергин за телевизия Bloomberg.

Петролът е поскъпнал с над 60% от началото на годината, след като икономическото възстановяване съвпадна с търговските сътресения, предизвикани от войната в Украйна.

Китай започва да отваря икономиката си след драконовските мерки за борба с коронавируса, като така най-големият вносител на петрол увеличава цените на суровината в целия свят.

Войната на Русия в Украйна влоши затегнатите условия на пазарите на горива и суров петрол, както и раздуха инфлацията по света. Условията на предлагането са изключително затегнати, а Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства не разполагат с достатъчно свободен капацитет, за да променят значително баланса.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК