Отчаяни майки пишат жалби срещу руското МО, питат къде са им децата, пратени в Украйна

Близо 42 000 са сигналите за проблеми с намирането на изчезнали роднини във войната

10.06.2022 | 11:23 Редактор: Елеонора Танева
Отчаяни майки пишат жалби срещу руското МО, питат къде са им децата, пратени в Украйна

За първите 4 месеца на 2022 г. администрацията на руския президент Владимир Путин е получила 1,2 милиона жалби срещу Министерството на отбраната. Близо 42 000 от тях са за проблеми с намирането на изчезнали роднини във войната с Украйна.

Само за тези 4 месеца оплакванията са повече, отколкото през последните 6 г. взети заедно, твърди сайтът "Важные истории".

Изданието отбелязва, че официалните жалби до президента са единственият начин семействата да разберат нещо за изчезналите военни. Според руското законодателство "преследването на гражданин във връзка с неговата жалба е забранено".  

Повечето жалби срещу Министерството на отбраната са постъпили през април 2022 г. - почти 624 хил.

Според анализатори това е бил превратен момент, когато руснаците са спрели да вярват на официалните новини. 

"Това се случи, защото Русия загуби първия етап от войната - руските военни не успяха да превземат нито Киев, нито Чернигов, нито други големи градове на Централна и Североизточна Украйна. Те бяха принудени да се изтеглят, за да се прегрупират. Тогава войниците имаха връзка със своите роднини", коментира пред изданието политологът Иван Преображенски.

Според него отчаяните близки по-скоро вярват в чудо, отколкото в гражданските си права. 

Изданието посочва, че в Русия няма официален публичен списък на военните, загинали или пленени в Украйна. За последен път Министерството на отбраната е съобщило за загубите на 25 март. Отчетени са 1351 загинали войници, без да се съобщава за военнопленниците.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК