Край на украинските надежди: В Русия искат смърт за пленените бойци от "Азов"

Двете държави успяха да извършат размяна на тела на военни

08.06.2022 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Близо 1000 украински бойци от завода "Азовстал" са били пратени в Русия. Това засилва съмненията, че те няма да бъдат изправени пред независим съд. Защитниците на Мариупол са национални герои за украинците. След 80 дни под обсада те се предадоха, а според Киев около 2500 бойци са държани в контролираните от Русия територии. 

Настроенията в Русия са крайни, най-вече към членовете на батальон "Азов", като се чуват искания за смъртни присъди. Има опасения, че с този ход Москва слага край на украинските надежди, че те ще бъдат върнати чрез размяна на затворници. 

Междувременно Русия и Украйна успяха да извършат размяна на тела на военни - включително и на убитите, защитаващи град Мариупол. Това е един от малкото моменти на примирие в този кървав конфликт. 

Продължава и битката за Северодонецк. Има информация, че около 800 цивилни са намерили убежище в химически завод в града. Руски войски се опитват да напреднат и към Славянск и Краматорск. 

Президентът на Украйна постави под съмнение твърденията на Москва, че победата ѝ в Донбас е неизбежна. 

"Абсолютно героичната защита на Донбас продължава, горещите точки остават същите. Явно окупаторите не са вярвали, че съпротивата на нашите военни ще бъде толкова силна. Същото е и в Херсон – вкарват нови части, за да задушат нашите действия. Русия плаща с почти 300 живота всеки ден за една напълно безсмислена война срещу Украйна", заяви Володимир Зеленски.

Той обяви, че следващата седмица ще бъде дадено началото на специална платформа, наречена "Книга на екзекуторите". Световната банка пък отпуска 1,49 милиарда. долара допълнително за Украйна, с което финансовата подкрепа към Киев от институцията е за над 4 млрд. долара.

В първото си интервю от декември, откакто вече не е канцлер, Ангела Меркел заяви, че няма за какво да се извинява, но осъди войната на Русия. Тя посочи, че не е била наивна по отношение на "ненавистта", която руският президент Владимир Путин изпитва към западния модел на демокрация. Интервюто обаче даде повод на украинския президентски съветник Михайло Подоляк да попита защо Меркел е позволила германската икономика да зависи толкова от Русия, давайки пример със "Северен поток 2". 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 2
mirrada
преди 1 година
Че съдът в украйна дето осъди едно руско войничена доживотен затвор да не би да беше независим и безпристрастен Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
mirrada
преди 1 година
Правилиния израз е фашаги - не ги бъркайте с бойци - Сигнализирай за неуместен коментар