Фон дер Лайен е заплашена от вот на недоверие

ЕП я обвини, че е дала зелена светлина на Плана за възстановяване на Полша

06.06.2022 | 21:30 Редактор: Ваня Кузманова
Фон дер Лайен е заплашена от вот на недоверие

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен може да се изправи пред вот на недоверие.

Европейският парламент призова за вот на недоверие към Фон дер Лайен, обвинявайки я, че е дала зелена светлина на плана за възстановяване на Полша, въпреки че Варшава не е спазила принципите на правовата държава. По-специално, трима членове на групата на либералите в Европейския парламент "Обнови Европа" призовават за вот на недоверие срещу ръководителя на Комисията.

"Ако председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен продължи да отказва да прилага сериозно правилата за обвързаност с условия относно върховенството на закона, които имат за цел да поставят изплащането на европейски средства в зависимост от стриктното спазване на основните права от страна на държавите-членки, "ние ще оттеглим подкрепата си", заяви Верхофстад.

Условията, поискани от Комисията, "не отговарят на изискванията на Съда на Европейския съюз и не са в отговор на отказа на полските власти да признаят върховенството на правото на ЕС", а Варшава "не показва намерение да възстанови напълно независимостта на съдебната власт", критикува Софи ин'т Велд и обвинява г-жа фон дер Лайен, че е "създала голям политически проблем", цитирана от БГНЕС. 

За да бъде одобрено от Европейския парламент, предложението за вот на недоверие трябва да получи две трети от гласовете на присъстващите евродепутати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК