Фон дер Лайен: ЕС не трябва да остави необърнат камък за възстановяването на Украйна

Председателят на ЕК подчерта, че замразените руски активи трябва да бъдат използвани за възстановяването на Киев

24.05.2022 | 15:47 Редактор: Теодора Патронова
Фон дер Лайен: ЕС не трябва да остави необърнат камък за възстановяването на Украйна

Замразените руски активи трябва да бъдат използвани за възстановяването на Украйна. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си на Световния икономически форум в Давос.

ЕС "не трябва да остави камък необърнат" за възстановяването на Украйна, "включително, ако е възможно, руските активи, които сме замразили".

Според Фон дер Лайен, Русия "третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, или поставено като буфер между военни сили, опитвайки се да потъпче стремежите на цял един народ с танкове". Тази "агресия трябва да бъде стратегически провал", каза тя и подчерта, че "Украйна трябва да спечели тази война".

Тя обеща, че ЕС и международните партньори "ръка за ръка ще помогнат на Украйна да се издигне от пепелта", дори ако това изисква "колосална работа".

Фон дер Лайен обвини Русия, че използва енергийните доставки и продоволствената сигурност като глобално оръжие, пише БГНЕС.

Правейки сравнение между решенията на съветския лидер Йосиф Сталин за голодомора през 30-те години на миналия век, тя заяви, че днес "армията на Кремъл конфискува запасите от зърно и машините", а "руската артилерия бомбардира складовете за зърно в цяла Украйна".

По предложение на Европейската комисия ЕС ще създаде международна платформа за дарения, управлявана съвместно от изпълнителния орган на ЕС и Украйна, която ще съчетава реформи и инвестиции, каза тя.

От началото на войната на 24 февруари досега ЕС е отпуснал 2 млрд. евро военна помощ за Украйна и е мобилизирал повече от 4 млрд. евро за макрофинансова помощ, хуманитарна помощ и подкрепа за държавите от ЕС, които приемат бежанци от Украйна.

Тя прие и пет пакета от санкции срещу Русия, насочени срещу отделни лица, включително руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, както и забрана за износ на луксозни стоки и внос на въглища и изключване на руските и беларуските банки от използването на международната платежна система SWIFT.

Миналата седмица Фон дер Лайен обяви допълнителен пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд. евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха следващата седмица.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК