Борис Джонсън обсъди със Зеленски усилията за прекратяване на зърнената блокада

Британският премиер е готов за решаване на въпроса, без употребата на военна сила от Запада

06.06.2022 | 20:51 Редактор: Ваня Кузманова
Борис Джонсън обсъди със Зеленски усилията за прекратяване на зърнената блокада

Британският премиер Борис Джонсън обсъди с украинския президент Володимир Зеленски усилията за прекратяване на руската блокада на износа на зърно от Украйна, се казва в съобщение на "Даунинг стрийт", цитирано от ДПА.

Официалният говорител на министър-председателя заяви, че двамата лидери са имали "задълбочена" дискусия, по време на която са обсъдили актуалната обстановка на бойното поле и продължаващата офанзива на Москва в Донбас.

Телефонният разговор се състоя, след като наскоро Великобритания потвърди, че се присъединява към САЩ в снабдяването на Украйна с реактивни системи за залпов огън, способни да поразяват цели на разстояние до 80 км.

Говорителят заяви, че Зеленски е запознал премиера с впечатленията си за актуалната обстановка на бойното поле, получени при вчерашното му посещение на фронтовата линия в Украйна и е изтъкнал "силната воля на украинските въоръжени сили да се бият". Украинският президент е посочил в разговора и какви са нуждите на украинската армия, за които разчита на подкрепа, предаде БТА. 

Руската блокада по море задушава икономиката на Украйна, която е един от водещите износители на зърно в света, и застрашава продоволствените доставки за едни от най-бедните страни по света, отбелязва ДПА.

Говорителят на "Даунинг стрийт" каза, че британският премиер е "отворен за всякакви предложения" за решаване на въпроса, с изключение на употребата на военна сила от Запада, което на този етап е "неосъществимо" като вариант.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК