Лавров: Брюксел, конкретно НАТО и ЕС, искат да превърнат Балканите в свой проект

Случи се немислимото, заяви руският външен министър

06.06.2022 | 15:33 Редактор: Ваня Кузманова
Лавров: Брюксел, конкретно НАТО и ЕС, искат да превърнат Балканите в свой проект

Москва осъди "враждебните" действия на няколко европейски държави, след като руският външен министър Сергей Лавров беше принуден да отмени посещението си в Сърбия заради затварянето на въздушното пространство.

Днес руският външен министър Сергей Лавров разкритикува европейските държави, че са блокирали пътуването на самолета му до Сърбия, като заяви: "Случи се немислимото".

"Подобни враждебни действия срещу нашата страна могат да предизвикат определени проблеми", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като същевременно настоя, че Русия и Сърбия ще продължат контактите си.

"Това представлява лишаване на суверенна държава от правото да провежда външна политика", заяви Лавров на онлайн пресконференция в Москва. 

"Брюкселските кукловоди не поискаха да предоставят възможност на Русия да представи своята позиция по редица регионални въпроси в Белгард", допълни той, цитиран от БГНЕС.  

Според него Брюксел не е искал да изрази подкрепата си за инициативата на Белград "Отворени Балкани" в интерес на оздравяване на отношението между всички държави от този регион.

"Сега за всички нас стана очевидно, че Брюксел, конкретно НАТО и ЕС, искат да превърнат Балканите в свой проект под името "Затворени Балкани", каза още Лавров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Като няма самолети върви пеш Сигнализирай за неуместен коментар