Защо ескалира напрежението по оста София - Москва и ни заплашиха с ядрени ракети?

Сръбският президент Александър Вучич ще направи официално обръщение по случая

06.06.2022 | 13:56 Редактор: Ваня Кузманова

Ескалира дипломатическото напрежение по оста София - Москва. Посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Сърбия е било отменено, след като три държави затвориха въздушното си пространство за самолета на първия дипломат на Москва. Това са България, Северна Македония и Черна гора.  

"Министерството на външните работи на Република България, с нота от 1 юни 2022 г., не предостави дипломатическо разрешение за изпълнение на руски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Решението е в съответствие със санкционните режими на Европейския съюз срещу Русия. В допълнение, считано от 25 февруари 2022 г., Сергей Викторович Лавров е включен в списъка с физически и юридически лица, обект на ограничителни мерки на ЕС", съобщиха в своя позиция от МВнР.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отправи критики в свое интервю. 

"Руската делегация трябваше да проведе преговори в Белград и страни членки на ЕС и НАТО затвориха въздушното си пространство. Това е поредният затворен канал за комуникация", заяви Захарова.  

Последва и по-остър тон от Русия. В свой пост генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заплаши с изстрелването на балистичната ракетата "Сармат", която според експерти е първата, способна да носи ядрени бойни глави.

"Ето какво е доброто на "Сармат": Няма да поиска разрешение да прелети над страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорците, които са предали общата ни история. Както и от шведите", посочи Рогозин.  

Заради отмененото посещение на руския първи дипломат сръбският президент Александър Вучич се срещна с посланика на Русия в Белград, а тази вечер се очаква да направи и официално обръщение по националната телевизия. 

Въпреки че е на път към членство в ЕС, Сърбия не се присъедини към санкциите на Брюксел срещу Русия, а Кремъл категорично подкрепя отказа на Белград да признае независимостта на Косово.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
БПФ
преди 1 година
Ако остане кой да нанесе ответен удар !!! Какъв Байконур, вие адекватна ли сте? Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
miceva6201@gmail.com
преди 1 година
хайде бе-ще пращаш ракета срещу алианса-нали добре разбираш,че след ответния удар от байконур ще остане само името .спиртосан мозък,време ти е за пенсия Сигнализирай за неуместен коментар
3
10 rate up comment rate down comment 8
Тони
преди 1 година
Винаги сме неблагодарници Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 20
анонимен
преди 1 година
1
22 rate up comment rate down comment 24
анонимен
преди 1 година
Българите забравят че ако не беше русия нямаше да да има българия а сега щяха да говорят на турски език. Сигнализирай за неуместен коментар