2000 култури са застрашени от трайно унищожаване заради войната

Изследователско съоръжение близо до националната банка за семена на Украйна беше повредено

06.06.2022 | 11:48 Редактор: Теодора Патронова
2000 култури са застрашени от трайно унищожаване заради войната

В подземни хранилища близо до бойните полета на Украйна генетичният код за близо 2000 култури е застрашен от трайно унищожаване.

Рисковете станаха още по-ясни миналия месец, когато изследователско съоръжение близо до националната банка за семена на Украйна беше повредено, според Crop Trust, организация с нестопанска цел, създадена от Организацията на ООН по храните и земеделието. Съоръжението и украинската банка за семена са базирани в Харков, североизточна Украйна, която е била подложена на интензивни бомбардировки от руските сили.

Crop Trust заяви само, че изследователското съоръжение е било ударено, но отказа да даде повече подробности, позовавайки се на опасения за сигурност.

Избягването на по-големи разрушения е било щастливо обстоятелство. Само 4% от семената в банката на Украйна, десетата по големина по рода си в света, са архивирани.

"Банките за семена са вид животозастраховане на човечеството. Те осигуряват суровини за отглеждане на нови сортове растения, устойчиви на суша, нови вредители, нови болести и по-високи температури", каза за "Ройтерс" Стефан Шмиц, изпълнителен директор на Crop Trust.

Те стават все по-важни за осигуряване на производство на достатъчно храна всеки сезон, за да нахранят 7,9 милиарда души, тъй като климатът по света става все по-екстремен.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК