Инфлацията в Турция е надхвърлила 160%, хората изнемогват

Тежкото икономическо положение засилва все повече натиска над президента Ердоган

04.06.2022 | 09:05 Редактор: Ваня Кузманова
Инфлацията в Турция е надхвърлила 160%, хората изнемогват

Инфлацията в Турция не спира да расте. Според официалните данни през май тя е достигнала 73,5%. Над два пъти по-високи са оценките на независимите наблюдатели: икономисти изчисляват, че инфлацията в страната е надхвърлила 160%.

Скок на цените

Примерът с олиото е показателен: 5-литрова бутилка от по-евтиния сорт е струвала преди година по-малко от 5 евро, а през май тази година цената ѝ вече достига почти 9 евро. И не е само това: значително са нараснали и цените на енергията и горивата. При природния газ например покачването е с 30%. Една от причините: турската валута продължава да се обезценява. В момента 1 евро струва повече от 17 лири.

Значително поскъпна и алкохолът. Докато в края на миналата година бутилка турска ракия струваше малко повече от 10 евро, сега тя е почти два пъти по-скъпа. В случая обаче роля играе и увеличението на данъците: алкохолните напитки в Турция по традиция се облагат с много високи данъци.

Ердоган под натиск

За хората в Турция става все по-трудно да покриват и най-елементарните разходи. Минималната заплата бе увеличена в началото на годината, но това не успява да компенсира инфлацията. В момента минималната работна заплата в Турция възлиза на 250 евро на месец, а минималната пенсия се равнява на около 140 евро. Съобщено бе, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли, но все още не е известно с колко, пише DW.

Тежкото икономическо положение засилва все повече натиска над президента Ердоган. Според актуално проучване неговата Партия на справедливостта и развитието събира по-малко от 30% подкрепа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК