Европол разби огромна тайна мрежа за трафик на мигранти в Европа

Ръководената от Германия оперативна група с участието на Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия и Нидерландия е арестувала и 126 съучастници

03.06.2022 | 15:42 Редактор: Жаклина Иванова
Европол разби огромна тайна мрежа за трафик на мигранти в Европа

Европол съобщи в петък, че е арестувала осем "крале" на контрабандата на хора и е разбила огромна тайна мрежа, обвинявана, че е транспортирала до континента около 10 000 предимно афганистански, пакистански и сирийски мигранти.

Ръководената от Германия оперативна група с участието на Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия и Нидерландия е арестувала и 126 съучастници, главно в Австрия, съобщи полицейската агенция на ЕС.

Операцията е започнала през август миналата година, Европол, която я координира, определи "кралете на трафика на мигранти като изключително опасни".

"Тези високопоставени цели на Европол, предимно сирийски граждани, имаха глобални връзки в страните на произход, транзит и дестинация", се казва в изявление на базираната в Хага агенция.

"Следите от разследването разкриха, че целите са улеснили контрабандата на най-малко 10 000 мигранти, които са предимно от афганистански, пакистански и сирийски произход, в ЕС", се уточнява в съобщение.

Миналата година в рамките на операцията са установени 916 "случая на контрабанда", извършени са 151 претърсвания на жилища и са иззети активи на стойност почти един милион евро, допълва агенцията.

Разследването разкри, че заподозрените са извършвали мащабна контрабанда, като са използвали една и съща логистика, настаняване и организация на пътуванията. Те използвали товарните отделения на камиони, микробуси и лични автомобили, за да превозват мигранти от Турция през региона на Западните Балкани, Румъния и Унгария към Австрия, Германия и Нидерландия.

Заподозрените са взимали между 4000 и 10 000 евро за прекарването на мигрантите през европейските граници "при изключително лоши и често животозастрашаващи условия", заяви Европол.

Контрабандистите рекламирали услугите си в платформите на социалните медии, "за да убедят роднините на мигрантите, че това е безопасно", и често използвали кратки видеоклипове, за да "продават своите уж безопасни услуги за превеждане".

Посредниците трябвало да изградят доверие сред мигрантските общности, за да наберат възможно най-много мигранти. В някои от видеоклиповете обаче се вижда как посредниците използват огнестрелно оръжие, докато ескортират мигранти през унгарската гранична ограда, пише БГНЕС.

Плащанията са извършвани главно чрез т.нар. подземна финансова система "хавала" - неформална мрежа за парични преводи, извършвани чрез сделки лице в лице, която е много по-трудна за проследяване от банковите преводи.

Германската федерална полиция съобщи, че все още издирва други шестима основни заподозрени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК