Русия: САЩ наливат масло в огъня с доставката на ракетни системи в Украйна

"Санкциите ще имат отрицателен ефект за Европа, за нас и за целия световен енергиен пазар", заяви Песков

01.06.2022 | 14:20 Редактор: Теодора Патронова
Русия: САЩ наливат масло в огъня с доставката на ракетни системи в Украйна

Кремъл обвини Вашингтон, че "налива масло в огъня", като планира да достави на Украйна модерни ракетни системи.

"Смятаме, че Съединените щати добавят масло в огъня умишлено и целенасочено", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че "подобни доставки" не насърчават Киев да възобнови мирните преговори.

Съединените щати заявиха по-рано днес, че изпращат на Украйна усъвършенствани многоцелеви ракетни системи "Himars". Системите използват прецизно управляеми боеприпаси, заяви пред репортери служителят, който говори при условие на анонимност. Обсегът им е около 80 км., като Вашингтон е взел решение да не изпраща боеприпаси с много по-голям обсег, съобщи БГНЕС.

Кремъл заяви още, че Москва предприема мерки за "свеждане до минимум" на последиците от частичното петролно ембарго, наложено от страните от ЕС с цел да накаже Русия за военната ѝ кампания в Украйна.

"Санкциите ще имат отрицателен ефект за Европа, за нас и за целия световен енергиен пазар", заяви пред репортери говорителят на Кремъл. "Но в момента в Русия се извършва преориентация, която ще ни позволи да сведем до минимум негативните последици".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК