Зеленски: Няма да използваме мощното оръжие от САЩ срещу руската територия

Заради взривилия се резервоар в Северодонецк са спрени хуманитарните доставки и цивилните не могат да бъдат евакуирани

01.06.2022 | 13:53 Редактор: Теодора Патронова

Нова оръжейна помощ от Съединените щати ще получи Украйна. Ракетни системи ще позволят по-прецизно поразяване на бойното поле. Киев няма намерение да ги използва срещу територии в Русия, категоричен е украинският президент Володимир Зеленски.

Високомобилната артилерийска ракетна система е прецизно оръжие със сателитно насочване. То носи приблизително същата експлозивна сила като 500-килограмова бомба. Целта на американския президент е да уеднакви силите на бойното поле, за да се изведе конфликта до дипломатично решение, посочи самият Джо Байдън.

Най-новият пакет оръжия ще включва още противотанкови ракети, артилерийски снаряди, хеликоптери, радари и боеприпаси. Те ще бъдат доставени на воюващата страна само след уверения от страна на лидерите на Украйна, че няма да бъдат използвани срещу цели на руска територия. Такова уверение от Володимир Зеленски вече има.

"Разбира се, всички в Украйна искат освобождение за хората и за териториите ни възможно най-скоро. Пълното възстановяване на териториалната цялост на държавата е нашата цел. Но трябва да подхождаме внимателно, с грижа към живота. Всеки трябва да подкрепя доставката на тежко въоръжение. То може да ускори победата на Украйна", заяви украинският президент.

Зеленски приветства шестия пакет от санкции, наложени от ЕС срещу Русия за ограничаване на руския петрол.

На този фон руските сили напредват с опитите си да превземат Северодонецк - най-големият град в Донбас. По време на боевете там се е взривил резервоар с азотна киселина. Управителят на Луганска област съобщи, че експлозията е в резултат от руски въздушен удар и призова останалите в града жители да не напускат бомбоубежищата поради опасност от натравяне.

Заради атаката са спрени хуманитарните доставки, а цивилните не могат да бъдат евакуирани. А кадри заснеха атака върху жилищна сграда, докато обитателите ѝ дават интервю. Вече около половината от града е под руски контрол.

4113 мирни граждани са загинали заради военния конфликт в Украйна, сочат данни на ООН.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК