Косово се готви за кандидатстване за членство в НАТО и ЕС

Премиерът Курти заяви, че въпреки предизвикателствата, е постигнат напредък в няколко области

30.05.2022 | 14:18 Редактор: Ваня Кузманова
Косово се готви за кандидатстване за членство в НАТО и ЕС

Председателят на Движение "Самоопределение" и министър-председател на Косово Албин Курти каза на заседание на главния съвет на партията, че е в ход подготовка за кандидатстването на Косово в НАТО и ЕС.

"Подадохме заявление за членство в Съвета на Европа. Нашето членство в СЕ е добавена стойност за този съвет и възможност за Косово да постигне по-нататъшен напредък в областта на правосъдието. Готвим се да кандидатстваме за членство в Партньорството за мир на НАТО и ще кандидатстваме за членство в ЕС", каза Курти, цитиран от KosSev.

Премиерът добави, че годината за правителството е била доста предизвикателна, като спомена пандемията, енергийната криза, руската агресия в Украйна и много други въпроси. Курти посочи, че през тази година, въпреки предизвикателствата, е постигнат напредък в няколко области, пише БГНЕС. 

"Отбелязахме икономически растеж, важни стъпки в укрепването на съдебната система, борихме се с престъпността и корупцията, имахме прогресивни съюзи и заздравихме отношенията с приятелска страна. Косово се превърна в светилник на демокрацията в региона", каза Курти.

Той говори и за двуседмичното си официално посещение в Съединените щати. По думите му по време на визитата се е срещнал със 7 сенатори, 12 конгресмени и 7 висши представители на американското правителство. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК