Кървав ден в Конго - бунтовници убиха с мачета 12 цивилни

Ден по-рано войници са открили други 17 обезглавени тела

28.05.2022 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева
Кървав ден в Конго - бунтовници убиха с мачета 12 цивилни

По данни на армията и Червения кръст, повече от 12 цивилни са убити от членове на печално известна бунтовническа група в източната част на Демократична република Конго в събота, съобщи АФП.

"Чухме куршуми на разсъмване в село Беу Маняма. Когато пристигнахме, вече бе твърде късно, защото вражеските сили вече бяха убили над дузина наши съграждани с мачетета", каза говорителят на армията Антъни Муалушаи пред АФП.

Описан от т. нар. Ислямска държава като неин местен филиал, бунтовническият Алианс на демократичните сили (АДС) е обвинен и отговорен за убийството на хиляди цивилни в размирния изток на ДРК.

След атаката рано в събота, в района на Бени в провинция Северно Киву, войници са преследвали нападателите и са "неутрализирали седем бунтовници" и са заловили друг, каза Муалушай.

Местният ръководител на Червения кръст Филип Бонане посочи броя на загиналите цивилни между 21-24 души, докато наблюдаваше прехвърлянето на телата в моргата.

Клането е извършено след почти месец относително спокойствие в Бени, където армиите на Конго и Уганда провеждат съвместни военни операции срещу бунтовническата групировка от края на ноември.

В петък друг представител на Червения кръст каза, че войниците в съседната провинция Итури са открили 17 обезглавени тела, за които също се смята, че са жертви на АДС, уточнява БГНЕС.

Повече от 120 въоръжени групи обикалят източната част на ДРК и масовите убийства и кланета на цивилни са често срещани.

И Северно Киву, и Итури са под "обсада" от май миналата година. Армията и полицията смениха висши администратори в опит да спрат атаките на въоръжени групи.

Въпреки това, властите не успяха да спрат кланетата, извършвани редовно над мирни жители.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК