Унгария бори "бензиновия туризъм" с националистически закон

Нарушена е забраната за дискриминация в Европейския съюз

27.05.2022 | 16:30 Редактор: Здравко Черкезов
Унгария бори

От днес в Унгария по-евтин бензин ще могат да зареждат само коли с унгарски номера. Това е опит от страна на властите да бъде намален т. нар. "бензинов туризъм". В същото време обаче нарушава забраната за дискриминация в Европейския съюз, съобщи АРА.

За да могат чуждите МПС все пак да се снабдяват с гориво, на бензиностанциите ще има две цени - за местни и за чужденци. Решението на унгарското правителство бе публикувано в техния "Държавен вестник".

В момента цената на бензин А-95 в Унгария е 1.23 евро. За чужденци цената ще е с 40 процента по-висока, информира money.bg.

От ноември 2021 година цените на горивата в страната са регулирани. Това ще важи до 1 юли тази година. Замразяването на цените доведе до сериозен приток на чужденци, които правят километрични опашки по бензиностанциите и зареждат автомобилите си до горе. Най-вече това са хора от Австрия и Германия.

Въвеждането на различен търговски режим за чужденци и унгарци поставя въпроса доколко това противоречи на европейската забрана за дискриминация.

През април изрезе информацията, че Унгария планира да изпълни изискването на Русия за плащане на природния газ в рубли, по предложената от руската страна схема. По-конкретно, Унгария смята да плаща за руския газ в евро, конвертирано в рубли през "Газпромбанк".

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК