Колебания в цените на петрола и задълбочаване на енергийната криза

26.05.2022 | 10:34 Редактор: Теодора Патронова
Колебания в цените на петрола и задълбочаване на енергийната криза

Ковид пандемията, Руската инвазия в Украйна и някои други фактори изправиха света пред сериозни изпитания във всички сектори, включително в енергетиката. В началото на Ковид пандемията имаше известни последици от затварянията, но се оказа, че последните блокади в Китай днес носят още по-големи рискове за глобалната инфлация отколкото тогава през 2020 година.

В доклад на финансовата институция Bernstein Research е посочено, че сега светът е още по зависим от Китай и техните стоки. Освен за нарастващата инфлация при стоките, хората се притесняват и за енергийната криза, която също се повлиява от Китай. Все пак страната е сред най-големите вносители на газ в света, а районът на Шанхай консумира около 4 % от суровия петрол. Високите цени и несигурността подтикват хората да търсят повече възможности за допълнителни доходи. Един от най-добрите начини за натрупване на капитал е така наречената търговия с акции.

Енергийната криза и Руската инвазия в Украйна

Този месец Международната агенция по енергетика обяви, че нейните страни-членки ще пуснат 120 милиона барела от запасите за извънредни ситуации, от които 60 милиона барела ще бъдат от САЩ. Администрацията на президента Байдън обяви, че ще освободи 180 милиона барела от стратегическия петролен резерв в опит да облекчи растящите цени. WTI (еталонът за пазара на лек петрол в САЩ) и Brent (еталонът за по-широкия пазар на лек петрол т.е. Европа, Африка, Близкия изток) отбелязват четвърта отрицателна седмица.

След Руската инвазия в Украйна, цените на петрола се повишиха значително. На 7 март 2022 година WTI се търгуваше до $130.50, което е най-високото ниво от месец юли 2008 година насам. Оттогава този договор е паднал с почти 30%. В същото време еталонът Brent скача до $139.13 през м. март. Това се дължи главно на опасенията до какво би довело прекъсването на руските доставки за стегнатия в момента пазар. По-рано Международната агенция по енергетика (International Energy Agency) прогнозира, че 3 милиона барела руски петрол на ден са изложени на риск.

Според търговците големите колебания в цените на петрола също се дължат на участниците в неенергийния пазар, обменящи договори за хеджиране срещу високата инфлация. Фирмите от Уолстрийт побързаха да посочат, че спешното използване на петролни запаси ще облекчи скока на цените в краткосрочен план, но няма да адресира основните проблеми на пазара. В тази връзка UBS написа, че „стягането“ на пазара, причинено от санкциите срещу Русия трябва да се облекчи. Но това няма да поправи структурния дисбаланс на петролния пазар, произтичащ от години на недостатъчно инвестиране в момент на възстановяване на глобалното търсене.

Инвестиции за справяне с кризата и високите цени

Енергийната криза и нарастващата инфлация се усещат във всяко едно домакинство. Затова хората търсят ефективни начини за изкарване на допълнителни доходи и проявяват интерес към различни видове инвестиции. Тези от вас, които искат да натрупат капитал в дългосрочен план е добре да се ориентират към търговията с акции. Естествено, никой не е казал, че ще е лесно и ще започнете да печелите веднага, но ако положите усилия и проучите внимателно този вид инвестиция, резултатите най-вероятно няма да закъснеят. Инвестициите в акции по принцип са с различна цел – събиране на капитал за започване на друг собствен бизнес, изграждане на състояние и др. При отделните инвеститори финансовите цели също могат да се различават. Важно е да определите какви са вашите и да започнете да ги преследвате.

Има много причини, поради които да инвестирате в акции. Една от главните е, че някои от тях предлагат защита от инфлация, което е актуален проблем в момента. Търговията с акции ви дава възможност да изградите и поток от пасивна доходност. Капиталът, който ще отделите за подобна инвестиция в акции зависи от вашите лични финансови възможности. Затова обикновено никъде не се посочва точна сума, с която трябва да започнете. Когато изберете регулиран брокер, ще можете да се възползвате от активите за търговия и допълнителните инструменти, които предлага. Имайте предвид, че изборът на надежден инвестиционен посредник е сред най-важните неща при онлайн търговията с акции.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК