Путин улесни получаването на руски паспорт за жителите на Запорожие и Херсон

Москва и промосковски официални лица заявиха, че двата региона могат да станат част от Русия

25.05.2022 | 19:40 Редактор: Жаклина Иванова
Путин улесни получаването на руски паспорт за жителите на Запорожие и Херсон

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се опростява процедурата за получаване на руски паспорт за жителите на южните украински области Запорожие и Херсон.

Херсонска област е под пълния контрол на руските войски, докато югоизточната област Запорожие е под частичния контрол на Москва. Москва и промосковски официални лица заявиха, че двата региона могат да станат част от Русия.

"Опростената система ще позволи на всички нас ясно да видим, че Русия е тук не само за дълго, но и завинаги", заяви назначеният от Москва заместник-ръководител на Херсонска област Кирил Стремузов пред РИА Новости.

"Ние сме много благодарни на руския президент Владимир Путин за всичко, което прави за нас, за защитата на руския народ в исторически руските земи, които сега са освободени", добави той.

Новите власти искат да помогнат на желаещите да се "присъединят към голямото семейство на Русия", отбеляза той.

Официалната заповед, публикувана днес, дойде по петите на указ от 2019 г., който позволи същата ускорена процедура за жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република - отцепнически региони в Източна Украйна.

От кандидатите не се изисква да са живели в Русия, не е необходимо да представят доказателства за достатъчно средства или да полагат изпит по руски език. Заявленията ще бъдат обработени в рамките на три месеца, а Херсонска област вече е започнала работа по откриването на центрове за издаване на руски паспорти, каза Стремусов.

Няколкостотин хиляди жители на украинските Донецка и Луганска област вече са получили руски паспорти.

В понеделник властите в Херсон въведоха рублата като официална валута наред с украинската гривна. Днес официални лица, поставени от Москва, обявиха същата мярка в някои части на Запорожка област.

От своя страна Киев заяви, че планът на Москва да улесни получаването на руско гражданство от украинците, живеещи в контролираните от Русия региони на Украйна, нарушава международното право, като обвини Кремъл в "престъпно" поведение, предаде БГНЕС.

"Незаконното издаване на паспорти е грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и на нормите и принципите на международното хуманитарно право", се казва в изявление на украинското външно министерство.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК