Сорос: Инвазията в Украйна може да причини световна война, а цивилизацията да не оцелее

Путин очакваше да бъде посрещнат в Украйна като освободител, смята милиардерът

25.05.2022 | 09:25 Редактор: Здравко Черкезов
Сорос: Инвазията в Украйна може да причини световна война, а цивилизацията да не оцелее

Милиардерът Джордж Сорос предупреди, че руската инвазия в Украйна е разтърсила Европа и може да се окаже началото на нова световна война.

"Други въпроси, които засягат цялото човечество – борбата с пандемиите и климатичните промени, предотвратяването на ядрена война, поддържането на световните институции – трябва да бъдат оставени на заден план" за сметка на този конфликт, каза 91-годишният Сорос в рамките на Световния икономически форум в Давос.

"Затова казвам, че нашата цивилизация може да не оцелее", допълни той, цитиран от Bloomberg.

Роденият в Унгария Сорос съсредоточи речта си върху възхода на "репресивните режими" на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, определяйки двете страни като "най-голямата заплаха за отвореното общество".

Двамата лидери са допуснали "умопомрачителни грешки", каза още милиардерът филантроп. "Путин очакваше да бъде посрещнат в Украйна като освободител, Си Дзинпин се придържа към политиката за нулев Ковид, която не може да бъде поддържана", допълни той.

В миналото той е използвал сцената на Световния икономически форум за остри критики. На последната среща през януари 2020 г. той заяви, без да дава доказателства, че Facebook Inc. може би участва в заговор за подпомагането на преизбирането на Доналд Тръмп за президент. Той обаче загуби вота по-късно същата година.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Анти
преди 1 година
2
0 rate up comment rate down comment 1
почит и слава
преди 1 година
Слава на великия филантроп и водач на всички соро-соиди по света! Слава на фондациите му, които финансират и сеят демокрацията! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
блу Я
преди 1 година
Това го кажи на Байдън и на тези, които му дърпат конците. Сигнализирай за неуместен коментар