3 месеца война: Руснаците безмилостно превръщат Северодонецк в новия Мариупол

Зеленски изрази тревога, че страната му може да губи до 100 човешки живота на ден

23.05.2022 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Три месеца от началото на войната в Украйна. Русия засилва офанзивата за превземане на източния град Северодонецк. А украинският президент Володимир Зеленски изрази тревога, че страната му може да губи до 100 човешки живота на ден в битката на изток.

Според военното разузнаване на Великобритания, за три месеца Русия вероятно е понесла толкова жертви, колкото тези на Съветския съюз по време на 9-годишната война в Афганистан.

Под ожесточен обстрел е подложен град Северодонецк. Според Киев основната цел на руската дейност в момента е точно този район. Украински военни разказват, че до голяма степен градът е обкръжен и подложен на натиск. Но са останали и конкретни украински позиции, които са трудни за преодоляване.

"Ситуацията в Северодонецк продължава да е трудна. Руснаците атакуват града от всички посоки. Тежки боеве в района на централната автогара. Но момчетата удържат засега", каза военен.

"Врагът няма никакъв шанс, въпреки неговата фашистка идеология. Ние сме по-силни, силни сме и по дух", коментира друг войник.

Руските войски методично ликвидират украинските отбранителни позиции в Донбас и са готови да обградят до 15 000 украински военни в района на Северодонецк.

Според експерти Москва привлича сили, изтеглени от района на Харков и Мариупол, за да се концентрират в Северодонецк. И се опасяват, че градът рискува да претърпи същата съдба като Мариупол.

"Беше много трудно да напуснем Северодонецк, бяхме под обстрел. Избягахме с кола със семейството ми. В града е брутално, всичко е изтрито от лицето на Земята", сподели жител на града.

През последните 24 часа силите на Украйна са отблъснали 11 вражески атаки на изток.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК