Лондон: Русия е дала същия брой жертви в Украйна, колкото СССР за 9 г. в Афганистан

Министерството на отбраната прогнозира, че ще нарасне общественото недоволство в Москва

23.05.2022 | 11:23 Редактор: Теодора Патронова
Лондон: Русия е дала същия брой жертви в Украйна, колкото СССР за 9 г. в Афганистан

Британското министерство на отбраната съобщи, че през първите три месеца от войната в Украйна Русия вероятно е дала същия брой жертви колкото СССР по време на 9-годишната война в Афганистан. Разузнаването смята, че в Русия ще нарасне общественото недоволство с продължаващото покачване на броя на жертвите.

От министерството на отбраната посочват, че високият брой на руските жертви, особено по време на офанзивата в Донбас, може да се обясни с комбинацията от погрешна тактиката и слабо командване, ограничена подкрепа от въздуха и липса на гъвкавост на въоръжените сили.

Британските военни прогнозират, че броят на жертвите ще продължава да расте и запознатото със случващото се руско обществено мнение ще надига все повече глас на недоволство от войната.

Статистиците припомнят, че Съветският съюз е загубил 15 000 войници в Афганистан в опит да държи на власт комунистическия режим, а кървавите събития са един от факторите за разпадането на Съветския съюз. Междувременно бе съобщено, че Нова Зеландия ще изпрати допълнително 30 военни във Великобритания, които ще помагат за обучението на украински войници. Съобщението бе направено  лично от премиера на страната Джасинда Ардърн, съобщи БНР.

А британският премиер Борис Джонсън написа открито писмо до децата на Украйна, в което ги възхвалява като пример за подражание за деца и възрастни по света в трудни времена и декларира, че британците никога няма да ги забравят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК