Гърция съобщи за първи предполагаем случай на маймунска шарка

Експертите успокояват, че срещу този вид шарка има достатъчно количества ваксини в Европа

22.05.2022 | 14:00 Редактор: Ваня Кузманова

Първият предполагаем случай в Гърция е на румънец с британско гражданство. Той е дошъл в Гърция на почивка заедно с приятелката си на остров "Кефалония". 

В гръцките медии са появиха снимки, на които се вижда как медицински екипи в специално защитно облекло извеждат двамата от самолета, за да ги преместят в болница в Атина, където ще бъдат поставени под изолация. 

Неговата спътничка няма никакви симптоми. Пробите и на двамата са изпратени в лаборатория за потвърждение и се очаква да бъдат готови в понеделник. 

Случаи на болестта вече са регистрирани в няколко европейски държави, сред които Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция.

"Не говорим за пандемия. Изобщо не прилича на Ковид, защото заразяването става много по-трудно. Трябва да сте в много близък контакт с някой, който има шарката. Важно е да кажем, че никой от заразените извън Африка не е починал. Обикновено заразените се прибират от екскурзии от Централна и Западна Африка. Ваксината срещу дребната шарка защитава от това заболяване, тъй като маймунската шарка е неин вариант", заяви проф. по бактериология Хю Пенгтънт.


 
Треска, болки в мускулите и гърба, главоболие и подути лимфни възли. Това са част от симптомите, характерни за маймунската шарка. 

В общия случай заболяването предизвиква и обриви - първо по лицето, а след това и по други части на тялото. Протича сравнително леко - подобно на варицела. 

Пациентите се възстановяват в рамките на няколко седмици, дори без лечение. Експертите успокояват, че срещу този вид шарка има достатъчно налични количества ваксини в Европа, а и лечението е достъпно.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК