Шанхай възобновява частично работата на обществения транспорт

Тези, които ползват обществен транспорт, ще трябва да покажат отрицателен тест за Ковид

22.05.2022 | 09:45 Редактор: Ваня Кузманова
Шанхай възобновява частично работата на обществения транспорт

Шанхай частично възобновява работата на обществения транспорт в неделя, давайки знак за постепенно отваряне след близо два месеца на изолация от външния свят, предава АФП.

Най-големият град в Китай е почти изцяло затворен от април, когато се превърна в епицентър на най-тежкото огнище на коронавирус в страната от първите дни на пандемията.

За разлика от други големи икономики, Пекин се задълбочи в подхода за нулев Ковид за премахване на клъстери, когато се появяват, въпреки че това става все по-трудно със силно заразния вариант Омикрон.

Но тъй като новите инфекции се забавиха, Шанхай предпазливо облекчи ограниченията, като някои фабрики възобновиха дейността си, а на жителите в райони с по-нисък риск е разрешено да излизат на открито.

Четири от 20-те линии на метрото в града ще стартират отново в неделя заедно с част от автомобилния транспорт, обявиха властите тази седмица, образувайки "основна мрежа, покриваща всички централни градски райони".

Тези, които ползват обществен транспорт, ще трябва да покажат отрицателен тест за Ковид, направен в рамките на 48 часа и да имат "нормална температура", добавиха в събота.

Но, въпреки по-широките опити за облекчаване на ограниченията, централният квартал Jing'an отново бе блокиран в неделя, според официално съобщение, пише БГНЕС. 

Jing'an ще премине през три последователни кръга на масови тестове за Ковид, започвайки от неделя и жителите не трябва да напускат домовете си през този период.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК