Шолц попари надеждите на Украйна за ускорено влизане в ЕС

Европа трябва да намери бърз и прагматичен начин да помогне на Киев, заяви германският канцлер

19.05.2022 | 12:10 Редактор: Жаклина Иванова
Шолц попари надеждите на Украйна за ускорено влизане в ЕС

Кандидатурата на Украйна за членство в ЕС не може да бъде ускорена, въпреки нахлуването на Русия в страната, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АФП.

Той добави, че Европа трябва да намери бърз и прагматичен начин да помогне на Киев.

"Няма преки пътища към ЕС. Изключение за Украйна би било несправедливо спрямо страните от Западните Балкани, които също се стремят към членство. Процесът на присъединяване не е въпрос на няколко месеца или години", каза Шолц.

През април канцлерът призова за ускоряване на усилията на държавите от Западните Балкани за присъединяване към ЕС в условията на нова ера след нахлуването на Русия в Украйна.

През октомври миналата година на среща на върха в Словения лидерите на ЕС само потвърдиха своя ангажимент към процеса на разширяване в изявление, което разочарова шестте кандидатки за членство в ЕС - Албания, Босна, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово, които се надяваха на конкретен график.

"От години те провеждат интензивни реформи и се подготвят за присъединяване. Въпросът не е само в това дали ще спазим обещанията си към тях. Днес повече о всякога тяхната интеграция е и в наш стратегически интерес", каза Шолц.

Канцлерът заяви, че ще участва в срещата на върха на ЕС в края на май с ясното послание, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз.

Шолц призова и за други начини за подпомагане на Украйна в краткосрочен план, като изтъкна, че приоритетът е "да се концентрираме върху бързата и прагматична подкрепа за Украйна".

Президентът на Франция Еманюел Макрон също посочи, че ще са необходими десетилетия, за да може кандидат като Украйна да се присъедини към ЕС, и предложи изграждането на по-широк политически клуб извън съюза, който би могъл да включва и Великобритания.

Думите на Шолц предизвикаха мълниеносна реакция от страна на Киев, чийто външен министър разкритикува "второкласното отношение" към Украйна в "някои столици на ЕС", предаде БГНЕС.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК