Падането на Мариупол дава на Русия мост към Крим и контрол над Азовско море

"Ще освободим Украйна от тези шейтани", заяви чеченският лидер Кадиров

18.05.2022 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова

Неясна остава съдбата на евакуираните от завода "Азовстал" украински бойци. Не е ясно и колко още защитници на Мариупол остават в капана на завода. А официално дойде и потвърждение от двете страни, че мирните преговори са спрени.

През последните 24 часа изтеглените от обсадения металургичен комбинат "Азовстал" украински бойци са 694. Данните оповести руското министерство на отбраната, като Москва говори за "предали" се военни. С тях "предалите се" бойци стават 959 от обявяването на примирието. Някои от тях са сериозно ранени.

Първите автобуси с 265 бойци тръгнаха в понеделник. Вчера потеглиха нови седем автобуса. Всички те обаче се отвеждат на украинска територия, контролирана от Русия. Украйна не дава почти никаква информация, нито какви са параметрите на сделката.

"Правим всичко възможно за спасяването им. Знаем колко души остават в завода, но тази информация е чувствителна. Надяваме се те да бъдат разменени за руски военнопленници", каза зам.-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.

Реално бойците са изправени пред невъзможен избор - сигурна смърт, ако останат, или несигурната съдба сега. В Русия се чуха гласове от най-висшите етажи на властта, че те са нацисти и военнопрестъпници, и че дори трябва да бъдат осъдени на смърт. Киев обаче се надява на сделка и размяна.

Надежда дават думите на украинския президент, че за здравето им гарантират международни посредници.

"Тази мисия за евакуиране на останалите войници и грижа за тези, които вече са напуснали, включва най-влиятелните международни посредници", коментира Зеленски.

Вземането в плен на бойците от "Азов" и евентуалното им изправяне на съд позволява на Владимир Путин да даде доказателства за тезата му за денацификация.

Битката за Мариупол изглежда приключила след опустошителната обсада, продължила близо три месеца. Анализатори предупреждаваха, че това ще доведе до засилване на позициите на руската армия в Донбас, тъй като Москва разположи сериозни сили в пристанищния град.

Падането на Мариупол ще даде на Русия сухопътен мост към Крим и контрол над Азовско море. Коментар дойде и от чеченския лидер Рамзан Кадиров.

"Ние вървим по плана, предоставен ни от президента. И ще освободим Украйна от тези шейтани", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК