САЩ цакат Русия, може да блокират плащанията по дълга ѝ

Така биха доближи Москва до ръба на дефолта

17.05.2022 | 22:53 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ цакат Русия, може да блокират плащанията по дълга ѝ

Администрацията на американския президент Джо Байдън е готова да блокира бъдещите плащания на Русия по външния ѝ дълг, с което ще избута страната до ръба на дефолта, съобщи Bloomberg.

Очакванията са службата по контрол на чуждестранни активи към финансовото министерство на САЩ да прекрати общ лиценз, чиято годност изтича на 25 май, според лица, запознати със случая. Разрешителното, дадено малко след като САЩ наложиха санкции против Русия заради инвазията в Украйна, позволи на Москва да продължи да плаща на инвеститорите, а това помогна на страната да избегне дефолт по държавния си дълг.

Представители на министерството на финансите на САЩ поверително са казвали, че разрешаването на Русия да продължи да плаща дълга си ще пренасочи средствата й към други канали, вместо към закупуването на оръжия и финансирането на "военните операции" - както руският държавен глава Владимир Путин ги нарича - в Украйна. Администрацията на Байдън обаче е решила да прекрати лиценза, като по този начин ще увеличи финансовия натиск върху Москва, смятат източниците на медията, цитирани от investor.bg.

Друг човек, запознат със случая, посочи, че все още няма крайно решение по темата.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 1
Да ти сера в устата
преди 1 година
"Цакат" - абе ypод, кой те излъга, че си журналист? Сигнализирай за неуместен коментар