Как войната в Украйна промени нагласите за неутралитет в Европа?

НАТО се готви да впише като "директна заплаха" действията на Русия

15.05.2022 | 23:05 Редактор: Теодора Патронова
Как войната в Украйна промени нагласите за неутралитет в Европа?

Войната в Украйна принуди европейски държави, поддържащи с години неутралитет в отношенията между Русия и Запада, да променят своите позиции. Става въпрос за членството на Финландия и Швеция в НАТО, пише АР. Хелзинки официално потвърди, че до дни ще внесе кандидатурата си за член на Алианса, а в Швеция започват дебати по темата.

Това ще бъде "исторически момент" за НАТО, отчита генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Bloomberg. По време на пресконференция той посочи, че влизането на Финландия и Швеция в Алианса ще е доказателство за политиката на "отворени врати" и споделената сигурност.

НАТО обаче така и не прояви този ентусиазъм по отношение на идеята за членство на друг съсед на Русия - Украйна.

И Швеция, и Финландия са напълно готови за членство в НАТО, смята Ройтерс. Армиите на двете страни от години участват в ученията на НАТО. Желанието им да се присъединят към Алианса обаче не е по вкуса на Русия и тя заплаши с разполагане на ядрени оръжия и свръхзвукови ракети в анклава Калининград, ако двете страни се решат и подадат своите кандидатури.

Страните в ЕС също имат задължението да се подкрепят в случай на външно военно нападение, но това остава на хартия, докато членството в НАТО носи по-големи гаранции за сигурността, посочва АР.

Един от главните въпроси на неутралността е, че тя се възприема по различен начин от различните хора, коментира историкът Самюел Крюзинга от Университета в Амстердам, цитиран от агенцията. В Европа Австрия, Ирландия, Кипър и Малта на този етап са членове на ЕС, но са извън НАТО и засега нямат намерения да влязат в организацията. Швейцария пък страни и от ЕС, и от НАТО.

Днес обаче войната в Украйна не оставя тези държави безразлични. 

Според публикация в Bloomberg Алиансът се готви да впише като "директна заплаха" действията на Русия. В бъдеща стратегия на НАТО ще бъде записано, че трябва да бъде оказвано съдействие на съседните държави, които могат да бъдат уязвими от Русия.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК