НАТО с готовност да предоставят военна помощ на Украйна колкото е необходимо

Киев може да победи Москва, заяви на свой ред ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг

15.05.2022 | 17:12 Редактор: Теодора Патронова
НАТО с готовност да предоставят военна помощ на Украйна колкото е необходимо

Страните от НАТО са готови да предоставят военна помощ на Украйна срещу Русия толкова дълго, колкото е необходимо, заяви германският външен министър Аналена Бербок на проведената днес среща на външните министри на НАТО в Берлин.

"Съгласни сме, че не трябва и няма да се откажем от нашите национални усилия, особено по отношение на военна подкрепа, докато Украйна се нуждае от подкрепа за самоотбраната на своята страна", изтъкна Бербок.

Украйна може да победи Русия, заяви на свой ред ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, призовавайки алианса да продължи да изпраща военна помощ на Киев. "Украйна може да спечели тази война. Украинците смело защитават родината си", каза Столтенберг, добавяйки, че "трябва да продължим да се засилваме и да поддържаме нашата... подкрепа за Украйна", цитиран от БГНЕС.

НАТО ще разгледа предоставянето на гаранции за сигурност за Финландия и Швеция през междинния период от молбата им за членство до присъединяването, каза още Йенс Столтенберг. "Финландия и Швеция са загрижени за междинния период... ние ще се опитаме да ускорим този процес. Ще търсим начини за предоставяне на гаранции за сигурност, включително чрез увеличаване на присъствието на НАТО в региона", добави той.

Ръководителят на НАТО посочи също, че Турция не се опитва да блокира членството на Швеция и Финландия. Столтенберг изрази увереност за разрешаването на притесненията на Турция относно очакваните кандидатури за членство на Швеция и Финландия. "Уверен съм, че ще успеем да намерим общ език, консенсус за това как да продължим по въпросите на членството", каза Столтенберг пред репортери виртуално на среща на НАТО в Берлин, добавяйки, че е в контакт с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК