fallback

Шолц: Целта ни е да провалим руската инвазия, това е стандартът на действията ни

Според германския канцлер Москва "не е постигнала нито една от целите, споменати в началото на военната специална операция"

14.05.2022 | 15:48 Автор: Жаклина Иванова

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че по време на наскорошния телефонен разговор с руския президент Владимир Путин не е видял желание у Москва да промени позицията си към Украйна.

Според канцлера Москва "не е постигнала нито една от целите, споменати в началото на военната специална операция".

Той посочи, че "Алиансът не се е оттеглил, а дори е увеличил силите си на източния фланг". Според него НАТО ще стане още по-силен, когато към него се присъединят Финландия и Швеция.

Шолц подчерта, че преговорите с руския президент са били открити. Канцлерът отбеляза, че единственият начин за премахване на санкциите срещу Русия е сключването на мирно споразумение между Москва и Киев.

"В един момент Русия трябва да разбере, че това е единствената правдоподобна възможност за премахване на санкциите в някакъв момент. Въпросът е споразумение с Украйна и това не може да бъде диктуван свят", каза Шолц, цитиран от БГНЕС.

Германският канцлер отново призова Русия да изтегли войските си от Украйна и добави, че санкциите имат много значително въздействие.

"В резултат на това руската икономика страда сериозно, а възможностите за нейното развитие са силно ограничени", смята ръководителят на германското правителство.

Относно доставки на оръжие за Киев и по-строгите санкции срещу Русия, канцлерът увери, че ФРГ и нейните партньори ще продължат да го правят.

"Нашата цел е да провалим руската инвазия. Това е стандартът на нашите действия", завърши Шолц.

В петък Шолц обсъди ситуацията в Украйна с Путин по телефона. Според пресслужбата на Кремъл разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. Путин и Шолц са се договорили дискусията да бъде продължена по време на контакти по различни канали. Президентът на Русия и канцлерът на Германия вече са провели няколко телефонни разговора от началото на специалната военна операция в Украйна.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback