Драги отхвърли указанията на ЕС: Компаниите могат да плащат за газ в рубли

Европейските компании от седмици търсят начини да изпълнят искането на Русия за плащания в рубли

11.05.2022 | 22:35 Редактор: Здравко Черкезов
Драги отхвърли указанията на ЕС: Компаниите могат да плащат за газ в рубли

Италианският премиер Марио Драги заяви, че европейските компании ще могат да плащат за газ в рубли, без да нарушават санкциите, като явно отхвърли указанията на ЕС за обратното, предава Bloomberg.

Европейските компании от седмици търсят начини да изпълнят искането на Русия за плащания в рубли, за да запазят ключовите газови доставки, без да нарушават санкциите, които целят да накажат Москва за войната ѝ срещу Украйна.

Представители на ЕС заявиха, че компаниите трябва да продължат да плащат в евро, а откриването на банкова сметка в рубли ще наруши правилата. Въпреки това ЕС все още не е оповестил строги инструкции как компаниите да плащат на "Газпром".

"Няма официално определение какво означава нарушаване на санкциите", заяви Драги на пресконференция в сряда. "Никой никога не е твърдял, че плащането в рубли нарушава санкциите", допълни той.

"В действителност повечето вносители на газ вече откриха сметката си в рубли при "Газпром", допълни той.

Руският указ изисква от компаниите да откриват две сметки – една в евро и една в рубли. Оттогава има сигнали от "Газпром", които целят да успокоят европейските купувачи, че могат да получават газ, без да нарушават правилата на ЕС.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК