Китай даде старт на мащабно клинично изпитване на ваксина срещу Омикрон

Неговата цел е да провери безопасността и имуногенността ѝ при хората

10.05.2022 | 10:25 Редактор: Ваня Кузманова
Китай даде старт на мащабно клинично изпитване на ваксина срещу Омикрон

В понеделник в провинция Хунан Китай даде старт на първото в света мащабно клинично изпитване на кандидат ваксина срещу щама Омикрон. Негова цел е да провери безопасността и имуногенността ѝ при хората.

Прогнозите са проучването да приключи до 3-4 месеца. В него ще участват над 4000 доброволци. 

"Това е най-мащабното клинично изпитване на ваксина срещу щама Омикрон", каза за Глобъл таймс Джан Юнтао, главен учен в компанията разработчик "China National Biotec Group". Той добави, че доброволците са над 18-годишни, получили две или три дози ваксини срещу Ковид-19 в различни интервали и последователност.

Проучванията на кандидат ваксината върху животни показаха, че тя има добра неутрализираща активност срещу щама Омикрон, а срещу Бета, Делта и прототипи е значително подобрена, което означава, че ефектът е идеален, посочи ученият. 

Той каза също, че при разработката ѝ се използва същата технология като при инактивираните от първо поколение, които продължават да са ефективни, съобщи радио "Китай". 

Специфичната ваксина срещу щама Омикрон обаче не е предназначена за четвърта доза. 

"Ще преценим плана за последваща ваксинация след като получим резултатите от клиничните изпитвания", подчерта Джан Юнтао.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК