Борел: Украйна ще се възстановява след изземване на руски валутни резерви

Западът обсъжда как да принуди Москва да плати за част от щетите вследствие на конфликта

09.05.2022 | 12:41 Редактор: Теодора Патронова
Борел: Украйна ще се възстановява след изземване на руски валутни резерви

Европейските столици трябва да обмислят изземването на замразени руски валутни резерви, за да помогнат за изплащането на разходите за възстановяването на Украйна след войната, заяви топ дипломат на Европейския съюз (ЕС), докато Западът обсъжда как да принуди Москва да плати за част от щетите вследствие на конфликта.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел казва за Financial Times, че САЩ са поели контрола над активи за милиарди долари, принадлежащи на Афганистанската централна банка, отчасти, за да компенсират жертвите на тероризма, както и за хуманитарна помощ за страната. Би било логично да се обмислят подобни стъпки с резервите на Русия, смята той.

В началото на войната ЕС и съюзниците му замразиха валутни резерви на стойност стотици милиарди долари в сметки на Руската централна банка. Русия заяви през март, че санкциите срещу централната банка са замразили около 300 млрд. долара от златните и валутните ѝ резерви, които възлизат на над 600 млрд. долара.

Европейските представители проучват въпроса дали резервите на Русия могат някак да бъдат използвани като част от усилията за възстановяване на Украйна, но Брюксел засега не е представил никакви политически предложения по темата. Борел представи идеята като един от начин, по които Русия може да бъде накарана да даде своя принос.

Върховният представител на ЕС по външната политика казва, че въпросът за това как да се плати възстановяването на Украйна е един от ключовите политически въпроси предвид "огромната сума пари", която ще бъде включена. Той иска да види дебат за методи, с които да се гарантира, че от Русия ще дойдат "военни компенсации".

Европейската комисия заяви, че цената за възстановяването може да стигне стотици милиарди евро и се очаква Европа да понесе значителен дял от бремето. Сумите, събрани на скорошни конференции от украинските партньори, казва той, са просто "капка в морето" в сравнението с това, което ще е нужно.

Американският президент Джо Байдън предложи отнетите активи на олигарсите да бъдат разпродадени и да бъдат ползвани за възстановяването на Украйна – идея, защитена миналата седмица и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Представители на Комисията проучват начини да направят това юридически по-ясно, но темата предизвика тревоги предвид първостепенната необходимост да се зачита справедливия процес, а не да се потъпкват законните права на физическите лица.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК